Verksamhetsberättelse för Ungdomskommittén 2009

Säsongen startade upp i mars med två innebandyträningar för alla seglande ungdomar
I april månad började så de ungdomar som satsade på deltagande i smålandscupen träna. Lördagen den 25 april gick årets första Smålandscup i Västervik av stapeln. Där deltog Louise Nikolausson, Adam Fornander, Viktor och Alexander Löfqvist. Medföljande som coach var Rasmus Fornander.

Det blåste friskt och vattnet var kallt vilket ett par av Figeholmsseglarna fick erfara.

Dagen efter hölls information för barn (och föräldrar) som anmält sig till seglarskolan för året. Här pratade vi om målen med seglarskolan: 1 Ha roligt på sjön. 2 Lära sig saker man behöver veta för att vara på sjön. 3 Kunna segla en optimistjolle (dit man själv vill …)

Vädret var strålande så informationen och fika hölls ute på soldäck utanför klubbhuset.

Söndagen den 3 maj startade så årets seglarskola för nybörjare och för samtliga fortsättare.

Varje söndag fram till sommarlovet deltog ett 20 tal barn i seglingen.

Lördagen den 16 maj arrangerade Marcus Ekström, Rasmus och Oliver Fornander ett dagläger för alla fortsättarna. Segling hamburgare men också lek på seglarholmen stod på programmet. Lördagen den 6 juni arrangerade kappseglingskommittén Smålandscup 2 i Figeholm. En solig och lagom blåsig dag med många deltagande seglare både utifrån och från Figeholm.

Vårens träningar avslutades på kvällen efter skolavslutningen då alla jollarna seglades ut till Seglarholmen. Föräldrar deltog och hjälpte till med grillning och att segla ut klubbens bägge monarker.

Årets seglarläger genomfördes veckan innan midsommar. Ett 25 tal barn deltog, mestadels de barn som seglat på söndagar vilka också har förtur till deltagandet. Årets seglarläger bjöd på fint väder och mycket vind vilket gav bra förutsättningar till segling, lekar, fiske och ett besök från sjöräddningssällskapet. Rykten om spöken på Seglarholmen visade sig stämma. Under övernattningen visade sig två eller tre gastar för seglarna. Tränare under veckan var Marcus Ekström, Nathalie Lagergren, Oliver och Rasmus Fornander, Emil Malmdahl och Patrik Thörnlund. Gustaf Pettersson som vann SM i optimist 2008 var också på besök som gästtränare under två dagar.

Höstterminen startade med Smålandscup 3 i Oskarshamn söndagen den 16 augusti. En mycket blåsig tillställning som för optimisterna slutade med endast två seglare som fullföljde tävlingarna, Louise och Viktor från Figeholm. När det gällde E-jollar så gjorde Oliver comeback och mötte i racen en Oskarshamnsseglare som han besegrade

Veckan efter startade så de veckovisa seglingarna på söndagarna åter upp.

Lördagen den 5 september deltog Viktor och Louise i optimister i Smålandscupen 4 i Mönsterås och Oliver i E-jolle. Även vid denna tävling var deltagarantalet dessvärre lågt.

Söndagen den 13 september avgjordes klubbmästerskap för Optimister, där 15 ungdomar deltog. Återigen en mycket blåsig dag men där alla seglande ungdomar genomförde tävlingarna på ett imponerande sätt.  Klubbmästare på A-bana blev Louise och B-bana Ronja Gunnarsson. B-banan seglades i viken mellan Bruket och Äspö vilket gjorde Äspöbron till en mycket fin åskådarläktare.
Lördagen den 19 september genomfördes den sista tävlingen i Smålandscupen i Växjö.

Efter fem deltävlingar slutade Viktor och Louise på hedrande första och andra plats i Smålandscupen för optimister. Oliver som gjort comeback seglade till sig förstaplatsen för E-jollar. Grattis till er tre!  
Året avslutades helgen den 24 till 25 oktober med jollevård, inför vinterförvaringen av båtarna. På kvällen var det sedan dags för övernattning med lekar, pizza och film i klubbhuset. Säsongen för seglarna avslutades som den började med utebandy utanför klubbhuset efter övernattningen.

Sista helgen i november deltog Oliver och Rasmus Fornander i Träffen som SSF anordnar på Bosön i Stockholm. Första helgen i december deltog Pelle bergvall, Emil Malmdahl och Magnus Holmgren i tränarutbildningen tränare Grön på seglargymnasiet i Motala.

Vår satsande seglare Natalie Lagergren har varit väldigt aktiv under året. Detta gjorde att hon även 2009 förtjänade skepparklockan som klubbens bästa seglare. I mars deltog hon i seglarträning under två veckor i Italien och segla i den välkända Gardasjön. Hon bodde tillsammans med kamrater från seglargymnasiet hemma hos Fredrik Lööf den Svenska OS seglaren. Väl hemma i Sverige igen började alla tävlingar, först var det elitserierna i Marstrand och Västerås, där hon lyckades segla till sig första platsen till EM som gick i Spanien. Denna tackade hon nej till för att istället delta på Nordiska Mästerskapet som gick i Norge. Trots två svartflaggstarter lyckades hon placera sig på 10:e plats.
Säsongens sista tävling för Nathali avgjordes på öppna Nordiska där det blåste enormt mycket med vindar på 11-15 m/s båda dagarna. Där placerade hon sig som 7:a och 5 i Norska rankingen och fick ta emot ett pris sista tävlingen.

Målet inför året 2011 har Nathalie inställt på VM som går av stapeln i Sverige.

Ett stort tack till tränare föräldrar och seglande barn för ett härligt år, välkomna tillbaka 2010.

PS Glöm inte att gå in och läs på FBK:s ungdomssida på webben som sköts av Marcus Ekström på ett mycket bra sätt.DS.

 


artisan global mediaSjöräddningenOKG AB