Verksamhetsberättelse för Ungdomskommittén 2006

Jolleseglarnas säsong startade fredagen den 21/4 med fredagssegling.

5/5 var det dags för kapsejsövning i simhallen för nybörjare och fortsättare. Inbjudan gick ut i skolorna att jolleseglingen skulle starta upp, det samlades ett tiotal kapsejssugna jolleseglare. Alla ungdomarna fick lära sig att välta jollen, men framförallt att vända tillbaka den på rätt köl(centerbord) igen. För att visa att det inte är farligt att hamna under en vält jolle tränades det också på att dyka in under jollen. Där det bildas en luftficka som man kan andas i. Mycket spännande tyckte de flesta.

Efter denna start drog fredagsseglingarna igång ”på riktigt” med segling. Vädret på fredagarna var under våren nyckfullt. Bleke eller duktigt med vind…vilket resulterade att en av seglarna fick använda sig av kunskaperna från simhallens kapsejsträning.

Fredagen före seglarveckan seglade ungdomarna ut jollarna till Seglarholmen där vårens aktiviteter avslutades med korvgrillning. Hösten seglingar  startade 18/8. Lördagen den 14/10 är det jollevård inför vinterförvaringen och avslutning för ungdomarna. Under året deltog Julia och Viktor Strömhag, Robert Kassling, Anton Bredhammar, Louise Nickolausson, Erik Niklasson, Zack Angelis XXX, Simon Sandell, Viktor och Alexander Löfqvist på fredagsseglingarna. Ungdomarna har tränats av Marcus Ekström, Rasmus och ibland också Oliver Fornander.

 • Helgen 29-30/4 var det regionkval 3/-06 där FBK säkrade 2 platser till rikskval-06. Grattis Natte och Mackan

 • Smålandscup 1 gick av stapeln i Växjö 6-7/5, där Figeholm deltog med 2 seglare. 

 • 13-14/5 var det rikskval 1 i Mariestad kallt som alltid vid rikskvalen brr… Från FBK deltog Nathalie och Marcus.

 • Smålandscup 2 avverkades i Mönsterås Marcus knep 1:a platsen som enda FBK seglaren där.

 • Rikskval 2 i Malmö 26-28/5 Marcus och Nathalie deltog.

 • Seglarvecka gick av stapeln 12 – 17. Ett tjogotal barn, ungdomstränare och ett antal vuxna var med under veckan. Veckan var lagom blåsig och de seglare som var med seglade med stor glädje. En övernattning på holmen men möjlighet för föräldrar att hälsa på genomfördes. Tyckte nog att de flesta ledarna var ovanligt trötta på avslutningen? HUM! Avslutningen på veckan hölls på lördagen med tävlingar mellan barnen och föräldrarna. Det blev en hel del blöta föräldrar och ledare…Därefter gick Klubbmästerskapet/och ”seglarveckanmästerskapet” av stapeln. Nathalie blev ny klubbmästare och Erik Drottman vann  ”seglarveckanmästerskapet”, Grattis.

 • 25/6–1/7 seglades JSM i Domsand FBK deltog med två seglare Nathalie och Marcus.

 • 5-6 augusti arrangerades DM i Timmernabben arrangemanget var som vanligt väl genomfört Figeholm deltog med Marcus och Nathalie.

 • Smålandscup 3 arrangerade FBK och där var det 5 jolleseglare från FBK som startade upp i Smålandscup A och B Victor Löfkvist, Simon Sandell, Rasmus Fornander, Marcus Ekström och Nathalie Lagergren.

 • Vid Regkval 1/-07, den 26-27/8, i Bjärred deltog FBK med 2 optimister Nathalie och Rasmus.
 • Vid Smålandscup 4 (25 deltagare) i Appladalen (den avgörande) 2-3 september hade FBK med 3 A-jolleseglare. FBK fick återigen en Smålandsmästare Grattis Marcus dock var Nathalie inte långt borta med en andra plats totalt.

 • Vid Regkval 2/-07 i Växjö, den 9-10/9, deltog 3 tappra Fbkare trots alla helkonstiga vindvrid ”hur är det möjligt att vinden alltid är emot hur man än slår”.

 • Helgen 16-17/9 hade vi lag träning inför Lag-SM Oliver Nathalie Marcus och Rasmus deltog från FBK.

 • Helgen 30/9-1/10 var vi i Hjuvik på Lag-SM med FBK lag ett (Natte, Razzen och Snackan). 

 • Lördagen den 14/10 är det avslutning och upptagning av monarker och jollar.

Under året har vi haft X tappra nybörjare som har seglat på fredagskvällarna Viktor L, Alexander L, Victor S, Julia S, Robert K och Erik N Louise N, Zack, Simon S.

Väl mött nästa år ungdomskommitten genom Patrik Fornander & Erika Löfkvist

 


artisan global mediaSjöräddningenOKG AB