Pontonbåten Holger

Deltagare i Pontonbåtskommittén se kontaktlista för Pontonbåtskommittén

Historik

Under våren och sommaren 2003 hade en projektgrupp bildats av medlemmar i Figeholms Båtklubb. Initiativtagare och ledare för gruppen var Lennart Ericsson.
Syftet var att införskaffa en lämplig båt för skärgårdsturer i Figeholms vackra skärgård. I första hand var tanken att erbjuda rörelsehindrade, oavsett ålder, äldre med begränsad rörelseförmåga samt övriga som inte har tillgång till båt, men ändå någon gång skulle vilja se den vackra skärgård som finns kring Figeholm.

Med enkla arrangemang skulle Figeholms Båtklubb (FBK) kunna erbjuda möjligheten att gå iland på några platser. Båten skulle utgöra en möjlighet för båtklubben att erbjuda rörelsehindrade och äldre att komma ut till klubbholmen som ligger mitt i skärgården.

holger_historik1Informationsmöten hölls med olika myndigheter och organisationer såsom, Habiliteringen i Norra Kalmar län, EU Leader+ Kustlandet, Misterhultsgruppen m fl. Alla var mycket positiva.

I Sölvesborg hittade vi båten vi sökte. En motorbåt av katamarantyp med två pontoner, stort däcksutrymme, sittplatser för 12 personer och lätt att ta sig ombord, även med rullatorer och rullstolar.
Efter noggrann besiktning av båt, motor och trailer, bestämde vi oss att slå till.

På våren 2004 sjösattes båten för första gången i Figeholm och snart var bokningskalendern fulltecknad.

Arbetet gick vidare. Projektgruppen ombildades till ”Pontonbåtskommittén”.
Bemanning, skötsel och administration av P/B Holger sköts ideellt av medlemmar från FBK. Kommittén består av 14 personer (2023). 

Målet att ge möjligheten för rörelsehindrade och äldre att komma ut i skärgården har uppnåtts, vilket innebär en ökad jämställdhet för dessa grupper.

holger_historik2
P/B HOLGER

Längd: 7,6 m
Bredd: 2,5 m
Deplacement: ca. 1000 kg.
Lastkapacitet:1200 kg.
12 pers, inkl. 4 rullstolar.
Motor: Yamaha 80 hk och fart 5-10 knop.
Besättning: 2 man (skeppare och ”hoppiland-Kalle”).

 


artisan global mediaSjöräddningenOKG AB